Pro kompletní funkčnost webu je třeba váš výslovný souhlas s uchováváním informací v souborech cookies (požadovaný směrnicí Evropské Unie). Soubory cookies také využíváme ke sledování návštěvnosti webu. Pokud cookies nepovolíte, nemusí funkovat některé vlastnosti webu - např. přihlášení se.
Menu
Rok: 2017 - 2016 - 2015 - 2014

Paříš, Paříž, paříme - opět pohledy z kuchyně.

Paříš, Paříž, paříme - opět pohledy z kuchyně.
19. 9. 2014 11:20:56
Tak tentokrát jsme byli opět na Svojanově a opět se skoro stejnou partou lidí - vždycky někdo odpadne a někdo se přidá nový, ale to staré jádro vždy zůstává. Mussur jako hlavní vedoucí byl tento týden v dobrém rozmaru - lidé sportovali, vedoucí a praktikanti makali, bylo málo zbytků a hlavně rostly houby!!!! Počasí bylo trochu rozmarné, ale nám v kuchyni je to celkem jedno - nás nerozhodí déšť, vítr či úmorné slunko, ale nedostatek plynu, jaru, vody popř. hygiena, ALE nic z toho se naštěstí nestalo. My vaříme s láskou a s písní na rtech, a když k nám chodí milí lidé jako Dušan či Michal nebo vedoucí a praktikanti pomáhat, pak neexistuje lépe prožitý týden a vůbec nám nevadí, že máme 17 hodinovou pracovní dobu. (Po návratu z tábora jsem odmítala pár dnů vařit a umývat nádobí!!)  Také děkujeme za hudební produkci v kuchyni od Ovečkina. A hlavně - francouzská jídla, která Lenka s Jitkou připravovaly už půl roku dopředu, byla netradiční a neopakovatelná (recepty - viz dole). A také jsme měly nové oblečky - no, prostě francouzský styl - opět nám je ušila Lenka. 
 Jinak tábor probíhal klasicky - trifidí večírek byl fajn, večerníček od dospělých byl opět srandovní, Vánoce milé - ještě jednou děkujeme za dárky, sport a hry si vždycky našly své příznivce.   Užily jsme si spoustu legrace a už se těšíme na další tábor. Jedna z velkých legrací byla například s "krabí pomazánkou".  A komu z vás chutnala, tak tady je recept: - vezmeme 4 kusy červené řepy a  uvaříme doměkka, kyselý okurek si vyrobíme namočením salátové okurky do octu s cukrem a pomazánkové máslo vyrobíme smícháním - tvarohu, tatarky, sýra a jogurtu. Vegetu a sojovku naštěstí máme. Poté, co zjistíme, že červená řepa má barvu, jako kdybychom ji zalévaly Savem, nepropadáme panice, nastrouháme ji, ale pomazánka se ovšem nebude jmenovat Řepová, ale Krabí. Máte teď někdo při čtení tohoto receptu pocit, že jsem blázen???? Tak toto se nám opravdu na táboře stalo a kupodivu pomazánka chutnala a někteří lidé se ptali, zda ještě bude a dokonce chtěli i recept! 
 
 Ale teď už jsou na řadě opravdu francouzské recepty od Lenky: 
SALÁT z  NICE: 
Ingredience: 150 g zelených fazolek, sůl, 1 zelená nebo červená paprika, 3 jarní cibulky, 4 rajčata, 2 uvařená vejce, 1 velká brambora, 8 sardelových řezů v oleji, 50 g černých oliv, 1 stroužek česneku, šťáva z jednoho citrónu, pepř, 6 lžic olivového oleje, 8 bazalkových listů na ozdobu. 
Postup: fazolky uvaříme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat, papriky očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme na kolečka, bramboru uvaříme a nakrájíme na kostky. Velkou mísu vytřeme česnekem a dáme do ní připravené ingredience, potom obložíme sardelovými řezy a nakrájenými olivami. Rozmícháme citrónovou šťávu, sůl, pepř a olej a salát pokapeme. Ozdobíme bazalkou. 
DOMÁCÍ PAŠTIKA: 
Ingredience: 250 g vepřového bůčku, 250 vepřové koleno, 200 g jater 
Na dochucení: 12 kuliček jalovce, pepř, muškátový oříšek, sůl, čerstvý tymián, 4 lžíce dezertního vína, česnek 
Postup: Bůček, koleno a játra pomeleme, dochutíme, směs nacpeme do tlačenkových malých fólií a vaříme asi 3/4 hodiny. 
SALÁT Z ŘAPÍKATÉHO CELERU: 
Na jeden trs řapíkatého celeru asi 3 jablka, hrst mírně roztlučených vlašských ořechů, hrst hrozinek, sůl, pepř, med, citrón. Nechat odležet do druhého dne a potom přidat trošku majolky.  
 
Pokud budete nějaké specialitky vyrábět, tak ať se vám povedou a uvidíme, jaký tábor Jarda zase vymyslí - klidně africký - z červů jsme ještě nevařily. Pááááá    Líza